Søde havevenner – drenge og piger!

Hvor er det godt, at kompost er nemt:

Her er et trepunkts-program til, hvordan man smadderlet får god kompost næsten(!) uden at det koster tid.  Og på den måde ka man få tid til relevante nydelsesmidler og udfolde sin libido på passende vis!

Vi regner i havesæsoner:

  • 1. sæson -> saml alt haveaffald i en kompostbeholder. Ukrudt, hækafklip, grønsagsrester osv.
    Træ og træagtige ting dog kun, hvis det er blevet fliset først.
    NB! Check nedenfor om ”Ulemper”!
    Beholderen har du enten selv bygget, eller du har købt en grim én af plastic i byggemarkedet. Kompost-orme er godt – få nogle af dem!
  • 2. sæson -> kompostbeholderen tømmes ud i et bed. Beholderen skal jo bruges til dette års haveaffald. Komposten ligger så og gør sig færdig i bedet. Hvis ikke du vil ha den liggende på den måde, må du anskaffe en kompostbeholder mere, så du har to: én, du fylder på, og én, hvor sidste års kompost står og gør sig færdig.
    Som det sidste i 2. sæson spreder du komposten fra 1. sæson på dine bede. Den burde være tjenlig nu.  Hvis du stadig har materialet fra 1. sæson i kompostbeholder (og altså dermed har 2 beholdere), kan du nu tømme den og sprede komposten i bedene.  Så er beholderen klar til næste sæson.  Du ka osse bare lade materialet stå vinteren over i beholderen og vente til foråret med at sprede det. Det blir den ikke dårligere af, tværtom.
    .
  • 3. sæson ->
    • Hvis du har fået to beholdere: tøm kompostbeholderen fra 1. sæson (hvis ikke du allerede gjorde det om efteråret). Den fylder du nu med haveaffald. Beholderen med haveaffald fra 2. sæson står bare og brænder færdig.
    • Hvis du stadig kun har én beholder (som du har fyldt i løbet af 2. sæson): Tøm den ud i et bed, som du gjorde i starten af 2. sæson – og kør videre på samme melodi sidste år.

Organisk gødning!

Den kompost, vi her laver, er mest bare en god måde at genanvende planteaffald fra haven i havens eget kredsløb.  Den er ikke særlig rig på næringsstoffer. Men det kan forbedres meget ved at hælde noget anden organisk gødning på, fx. ”Farmergødning”. Check det ud på Havenyt.dk. Hestegødning er osse fantastisk! Fås på rideskoler.
Ulemper – Fup og Fakta

  • Skadedyr? Det er pladder, at kompostbunker og kompostbeholdere generelt tiltrækker skadedyr. Det sker kun, hvis man har puttet noget forkert i komposten.  Aldrig: kogt køkkenaffald, kød, fisk eller ost! Dog er det en god idé at stikke lidt i bunken med en greb – hvis nogen sku ha misforstået noget!
  • Lugt? Det er pladder, at kompostbunker generelt giver lugtgener.   Aldrig putte kogt køkkenaffald, kød, fisk eller ost på kompostbunken – så blir der ingen lugtgener.
  • Ukrudtsfrø og den slags?  Ja, dér skal man lige passe lidt på!
    • Ukrudtsfrø dræbes normalt ikke i en ”kold” kompostbunke. Hvis man derfor står med noget ukrudt med mange(!) udviklede frø på, skal man ikke lægge det på kompostbunken.
    • Stængler af flerårigt ukrudt (fx skvalderkål) kan voxe videre i jorden, når komposten bruges i haven.
    • Sygdoms- eller skadedyrsbefængte planter, især kartoffeltop, kan indeholde sygdomskim. 

De ting er uegnede til genbrug og skal destrueres! Put dem i en skraldepose og og smid den i containeren!

Kh
Don Compostoleone

Om hfbperle

Webmaster HF Brohaven
Dette indlæg blev udgivet i Nyt fra havekonen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Nem Kompost

  1. Ij@bupl.dk siger:

    Helt ærligt vi smider da ikke grønt affald i vores affaldsspande
    Det kan puttes i en pose og køres på genbrugspladsen på kulbanevej
    Vi har brugt år på at tale om hvad der må kommes i vores affaldsbøtter ved hovedlågen
    Og skvadderkål og kartoffeltoppe der er syge har da aldrig været ok
    Men måske jeg har misforstået noget
    Har man affald der ikke hører til i haven så er der i gåafstand 15 minutter, på cykel under 8 minutter og i bil er vi nede på 4 minutter til vores super gode genbrugsplads på Kulbanevej
    Og har nogen et problem transportmæssige er vi da sikkert flere der gerne hjælper

    Like

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.