Haven i september

Haven i september

Vi har det meget forskelligt med efterårets komme. For nogle er det trist, at sæsonen allerede er slut, andre glæder til at komme hjem til de varme stuer.
Lege meget hvordan man har det, så er september den store høstmåned, hvor der skal samles forråd, syltes og tørres, så vi også har haveglæder til vinter. Hvis man ikke har tid/overskud til syltning nu, kan de fleste bær og frugter sagtens fryses, så man kan hygge sig med marmelade en mørk vinterdag.
Jeg har valgt en sen hindbær, som først lige er begyndt at give modne bær.
Fordelen ved disse bær er, at de ikke får orm, er store, meget smagfuld og bliver til frosten kommer. De er perfekte til det meste. Ud over syltetøj nyder vi dem meget i en snaps; fyld en flaske ½ op med bær, lidt honning og Klar Brøndum. Lad den trække en måned og så lagre endnu et par måneder. Så er snapsen klar til jul. Aflæggere kan fås hos mig.
En hindbæreddike er også nem at lave, og kan bruges til salat, supper, sovse og det søde køkken. Lad bærrene blive i flasken og bliv ved med at hælde eddike på, efterhånden som du bruger den. Æbleedikke kan også nemt laves ved at skære et par rigtig gode æbler i skiver puttes i et glas og overhældes med en god klar eddike. Den er klar i løbet af et par måneder, men bliver bedre og bedre med årene, så lav et par glas.
Vi er meget glade for hjemmelavet snaps, især når det er med frugter, bær og urter fra haven eller nærområdet. To af farvoritterne er på æbler (sært nok); nemlig paradisæbler og pigeoner. Alt efter, hvor meget man søder, kan man både få en likøragtig og en lidt skarpere snaps, som passer fortræffeligt til sild.
Det er også nu, måske på det seneste, at tiden er inde til at samle frø fra glade og sunde planter, så man er forsynet til foråret. Det fleste sommerblomster er meget nemme at høste frø af; morgenfruer, tagets, ærteblomster, tobaksplanter, kæmpe verbena og tallerkensmækkere. Det samme gælder dild, tomater, peberfrugter, salat, bønner og ærter.
Fælles for frøene er, at de skal tørre. Det kan man gøre på et stykke køkkenrulle eller i et kaffefilter. Siden skal de opbevares omkring 5 grader i mindst 6 uger. Jeg bruger grønsagsskuffen i køleskabet. Tag kun frø af absolut sunde planter, eller overføres evt. sygedomme til næste år.
Ang. høst: Vi har 18 fælles hasselbuske, som er ved at komme i godt i gro. I år var der i alt 113 nødder. Det vil sige, at der er ca. 1 nød til hver have.

Ganske kort
Der er heldigvis mange nye frugttræer i Brohaven. Lad os endelig få flere. To gode råd:

Sådan et lille fantastisk træ har meget brug for at få understøtte de bærende grene. Ellers knækker grenene, især nu, hvor det blæser så meget.
Begynd ikke at beskære frugttræer, før det absolut nødvendigt. Er man først begyndt, så er det for resten af livet, altså træets.

Ukrudt i hækken
Der er efterhånden mange, der har fået ukrudtsbrændere her i foreningen. Det kan man for eller imod, men det vigtigste er, at de bliver brugt rigtigt.

Meningen er ikke at man skal brænde ukrudtet af, men bare lige svitse/blanchere det. Hvis det brændes af, overlever rødderne fint. Så det skal ikke lugte brændt, men bare af nykogte grønsager. Flere oplysninger kan I finde på nedenstående link.
http://www.sik.dk/Forbruger/Gas-vand-og-afloeb/Gode-raad-om-gas-og-vvs/Brug-ukrudtsbraenderen-sikkert-og-korrekt

Uden for haveforeningen
Høstpicnic på Tippen
Lokaludvalget og partnerskabet Tippen Syder glæder sig til at vise Tippen frem og nyde al den skønne natur, frugt og dejlige oplevelser på Naturens Dag den 13. september. Ses vi ?Vi begynder kl.10.00 ved Karens Minde, derefter er der guidede ture rundt i terrænet, æbleplukning, havtornejagt, kransebinding, æblepres, lammesuppe, brødbagning og en del af andet, som jeg ikke lige kan huske. Det hele er ganske gratis, men man skal selv være aktiv. Vi slutter kl.15.00.
Det er gået op for mig, at rigtig mange mennesker her ikke ved, hvad Tippen er. Tippen ligger ud ved Sydhavnen for enden af Fragtvej og Thomas Koppels Vej ikke langt fra Karens Minde. Tippen er et gammelt opfyldt område, som nu er fyldt med æbletræer, havtorn, får, vilde blomster og en helt masse andet, der er kommet af sig selv – undtagen fårene.
http://www.sydhavnstippen.dk/about

Kærlige hilsner
Havekonen