Maj 2016

Lidt nyt fra havekonen!

Nu er der fuld gang i alt i haven, og der er sådan set nok at se til.

Tulipanerne er er stort set færdige, og det er vigtigt at klippe blomsterstandene af dem.

Det betyder, at man klipper toppen af, men lader bladene sidde, til de er visne. Det er nemlig bladene, der fører gødning ned til løget, så der er mulighed for at det også blomstrer næste år. Da mange af de ny tulipaner er meget hårdt fremdrevet, er det også en god ide at give den skvis organisk gødning. Det hjem på næste års blomstring.

Kaffegrums
Kaffegrums er lidt en guldmine i en have. Den er rigtig god at putte på komposten, så hvis nogle af jer arbejder et sted, hvor der brygges fælles kafffe, så tag grumsen med herud og brug den, enten til jeres egen kompost eller den fælles.
Sneglene kan ikke lide den, så drys den rundt om bede. Det virker.

Skvalderkål
Det hedder det altså og ikke skvadderkål. Vi er vist mange,der kæmper en brag kamp mod denne plante. Jeg har lige læst om en ny metode til at holde dem ned og den skal prøves. Fyld en spand med svalderkål og hælde så vand over. Lad det trække i ca.14 dage, og fortynd så 1/10, vand planterne med dette utræk. Det siges, at de bestemt ikke kan lide det. Det samme kan gøres med brændenælder eller anden agresiv ukrudt. Brændenælde mod brændenælde osv.
Det er da værd at forsøge.
Sæt udtrækket et sted, hvor det ikke generer nogle. Det kommer til at lugte slemt. Evt. kan man lægge et låg over.

Rabarber
Er en en dejlig spise på denne årstid, og med mindre man spiser meget store mængder, er der ingen grund til at bruge oxalsyre.
Det er en god ide at stopppe med at trække af dem omkring Skt. Hans. Så skal de have ro, og hvis de ikke fik gødning i foråret, er det en god ide at give dem noget på det tidspunkt. Så burder den komme, omend mindre, en ny sæson for disse skønne stægler.

Kartofler
Man kan sagtes nå at læggge kartofler nu. Det skønt med nye kartofler også i august. Jeg lægger mine i store murespande med et par huller i bunden. Hvis man er tålmodig, kan hele spanden blive fuld af kartofler. Intet smager bedre. Jeg er ikke altid så tålmodig, så jeg tømte en spand i går. Der var 7 kartofler, men de smagte skønt.
Nogle tror, at kartofler ikke har brug for noget at leve af, men det har de altså. Man kan eksempelvis lægge sit plæneafklip mellem toppene . Det holder på fugten og komposterer efterhånden.

Et besøg
i en anden kolonihaveforening langt fra vores. Nemlig Granholdt i Hadsten mellem Århus og Randers. Der havde de en anden havekultur end her hos os i Brohaven. Der var 50 haver på en skråning med meget sandet jord med marker og skov rundt om. Her
dyrker man grøntsager i store mængder og måske lidt blomster, men mest i krukker. Gode huse, store terrasser, fantasktisk naboskab og så grøntsager. Her har min 88-årige veninde lige fået en kolonihave og er godt i gang med hjælp fra de andre i foreningen. Uden at debe om det, så blev der fræset, planeret, fliser lagt og vupti, så stod en hendes nye drivhus der. I denne weekend rejser de hendes hus, for den gamle damen kan jo ikke selv. Et godt og sjovt besøg.

God arbejdslyst
Havekonen